Scroll to top
ru uk

Як навчити дитину перемагати і програвати?

1. Чи пишаєтеся їм завжди!
Для початку необхідно пояснити дитині, що якщо він раптом програє або йому не вдасться легко і просто добитися своїх цілей, його не стануть менше любити – навпаки, мама з татом будуть продовжувати пишатися ним саме тому, що він не здався, продовжив боротьбу незважаючи на програш . Дитина повинна бути в цьому абсолютно впевнений!

2. Майте терпіння
Так сильно бажаючи перемоги, дітлахи, буває, і шахраюють – «непомітно» рухають або прибирають фігури, карти, підлаштовують під себе правила, роблять зайвий хід … Ставтеся до цього спокійно. Не думайте, що з дитини обов’язково виросте шахрай і обманщик, він і сам прекрасно знає, що робить погано, але перемога потрібна йому будь-яку ціну, а незаперечність правил йому поки просто незрозуміла. Це прийде з часом.

3. Не грайте в піддавки
Дитина швидко зрозуміє, що ви лукавите, до того ж, ураження йому так само необхідні, як і перемоги. Треба постаратися чергувати успіхи і невдачі дитини. Взяти ті ж шашки. Якщо він тільки вчитися в них грати, а в куточки вже вміє – зіграйте з ним і в ту і в іншу гру. При цьому не користуйтеся промахами дитини, поясніть спокійно, що він «позіхнув» нехай переходить і буде уважніше. Він буде вам вдячний за таку допомогу.

4. Шукайте різних «супротивників» – сильніше і слабкіше
Добре, якщо у дитини є можливість час від часу зіграти з більш слабким противником, щоб відчути, що він зовсім не безнадійний. Але поясніть йому, що корисніше грати з противником сильним, тому що це розвиває і не дає розслабитися, тому що сильний змушує вчитися і вдосконалюватися.

5. Хваліть
Якщо дитина програв і не стримався – засмутився, заплакав, його треба втішити, пояснити, що від невезіння ніхто не застрахований, що в грі багато значить удача, і що це тільки гра. Постарайтеся пояснити, що з людиною, яка завжди перемагає, грати просто нецікаво – адже в грі дуже важливий саме той момент, що удача не завжди на твоєму боці і, можливо, тобі не завжди вдасться бути кращим. І … тут же похваліть його. Після нищівної поразки слова «Сьогодні мені довелося попітніти» або «Ти граєш все краще!» допоможуть дитині не образитися на себе, на вас і на весь світ, а продовжувати вчитися грати.

6. Говоріть, пояснюйте.
Якщо малюк влаштовує гучну істерику кожен раз, коли програє, спокійним, доброзичливим тоном поясніть, що процес гри важливий сам по собі, а раз справа закінчується скандалом, то з ним взагалі ніхто не буде грати. Якщо дитина пообіцяє, що так більше не буде, але в наступний раз знову влаштує скандал, то краще дійсно з ним якийсь час не грати.

7.Вдохновляйте!
Заохочуйте дитину пробувати нові ігри, займатися різними заняттями. Якщо у дитини не виходить щось одне, то це зовсім не означає, що він в принципі не може добитися успіху.